Rudbeckiusbakelsen

Bakelsen är framtagen av Kaden Stenholm under en tävling inför 400-årsfirandet.

Vi serverar Rudbeckiusbakelsen till både Kronprinsessan och västeråsare under jubileumsveckan. Det är då Västerås firar att Sveriges första gymnasium fyller 400 år.

Kaden Stenholms bakelse består av jordgubbsmousse, mandelkräm och mandelmarängbotten, så kallad daqouise-botten.

Motiveringen från juryn:
"Med kärlek till svenska smaker, soliga dagar, varvat med bra tekniker smakade vi en bakelse som när man sluter ögonen känner en mild bris av värme och dofter av midsommar. Den här bakelsen sjunger 'vi ska ställa till en roliger dans' och Biskop Rudbeckius ler där uppe och säger Gratias pro Amore – Tack för kärleken."

Kort om konditorn

Kaden Stenholm studerar på bageri- och konditorutbildningen på Västerås yrkeshögskola. Hon var en av fem finalister som tävlade om Rudbeckusbakelsen.

Kort om tävlingen

De tävlande var studerande på bageri- och konditoriutbildningen på Västerås yrkeshögskola och Tranellskas vuxenutbildning. Fem finalister gjorde upp i en tävling.

Huvuddomare var Marcus Hallgren från Svenska kockars förening, även rektor på Tranellska. Hedersdomare var Malin Lönneberg, Svenska kocklandslagets konditor och nyblivna silvermedaljör i Culinary World cup, samt Maria Torneryd Nilsson, ägare och konditormästare på Systrarna Ericsson. I juryn satt även personer från Västerås stad.

Bakelse med mandelbotten och jordgubbsmousse som toppas med chokladkräm och jordgubbar.